Untitled Document
Κτηνίατροι & Θέματα για τον Σκύλο και την Γάτα

petvoice Γάτα και διατροφή, υγεία, ασθένειες και θέματα που πρέπει να γνωρίζετε για την γάτα σας από το Pet Voice.

- Τι πρέπει να γνωρίζετε: Οι άνθρωποι με φυσιολογική όραση έχουν οπτική οξύτητα 20/20, ενώ οι περισσότερες γάτες έχουν μια μέση οπτική οξύτητα 100/20 σε 200/20.
Αυτό σημαίνει ότι το αντικείμενο που μπορεί ο άνθρωπος να δεί ξεκάθαρα σε 30 μέτρα, η γάτα μπορεί να το δει μόνο σε 6 μέτρα.

Είναι μύθος, ότι οι γάτες μπορούν να δούν στο απόλυτο σκοτάδι, αλλά μπορούν να δουν πολύ καλύτερα από τον άνθρωπο στο αμυδρό φως. Παρατηρήστε την λάμψη στα μάτια της γάτας στο σκοτάδι, αυτή η λάμψη είναι η αντανάκλαση του ειδώλου που έχει δεί και οφείλεται σε μια ανακλαστική μεμβράνη που ονομάζεται lucidum.  Αυτή η μεμβράνη βρίσκεται στο πίσω μέρος του αμφιβληστροειδούς, συλλέγει και αντανακλά το φως που εισέρχεται στο μάτι, με αποτέλεσμα την διέγερση του αμφιβληστροειδή.

Το οπτικό πεδίο της γάτας είναι 200 μοίρες ενώ του ανθρώπου 180 μοίρες. Επίσης η γάτα έχει καλύτερη διόφθαλμη όραση από οποιαδήποτε άλλο σαρκοφάγο, που την καθιστά καλό κυνηγό. ( Η διόφθαλμη όραση είναι η ικανότητα που έχουν τα μάτια μας να δουλεύουν σαν ομάδα. Καθένα από αυτά βλέπει μια ελαφρώς διαφορετική εικόνα και ο εγκέφαλος, μέσω μιας αφομοιωτικής διαδικασίας ενοποιεί αυτά τα δύο αντικείμενα και τα μετατρέπει σε μία τρισδιάστατη εικόνα. )

Ωστόσο, το γεγονός αυτό περιορίζει την περιφερειακή όραση. Όπως και ο άνθρωπος, θα πρέπει να γυρίσει το κεφάλι της για να δεί τι είναι δίπλα της. Τυφλό σημείο στην όραση της γάτας, είναι δεξιά κάτω από την μύτη, αντιλαμβάνεται το αντικείμενο με την όσφρηση.

Η γάτα βλέπει χρώματα;
Η γάτα βλέπει το μπλέ, το μώβ και τους χρωματικούς συνδυασμούς ανάμεσα σε αυτά τα χρώματα, τα υπόλοιπα χρώματα τα βλέπει σαν αποχρώσεις του γκρί, δεν είναι σε θέση να διακρίνει το κόκκινο, πορτοκαλί και καφέ.

Η γάτα νοσεί όπως ο άνθρωπος, μπορεί να πάθει επιπεφυκίτιδα, γλαύκωμα, καταρράκτη και εκφύλιση της ωχράς κηλίδας. Πολλές καταστάσεις μπορούν να αντιμετωπιστούν με  την  έγκαιρη διάγνωση, με τα πρώτα συμπτώματα πρέπει να εξεταστεί από τον κτηνίατρο.

Πώς μπορώ να καταλάβω προβλήματα όρασης στην γάτα;
Σ' ένα φωτεινό χώρο, παρατηρήστε το βλέμμα της. Θα πρέπει να είναι διαυγές και λαμπερό, και η περιοχή γύρω από το βολβό του ματιού πρέπει να είναι λευκή. Οι κόρες της θα πρέπει να είναι ίσες σε μέγεθος.
 
Πιο προσεχτικά
Ανοίγουμε τα κάτω το βλέφαρό της γάτας, ελαφρά με τον αντίχειρα, το χρώμα θα πρέπει να είναι ρόζ, όχι κόκκινο ή λευκό.

Επίσης η γλώσσα του σώματος θα σας ειδοποιήσει για πιθανά προβλήματα στα μάτια.
Αν πολύ συχνά μίσο-κλείνει τα μάτια, αν δείχνει σημάδια αποπροσανατολισμού, αν τρομάζει όταν την καλείτε από κοντινή απόσταση, αν δείτε να δακρύζει θα πρέπει να την πάτε στον κτηνίατρο για εξέταση.

- Τι πρέπει να γνωρίζετε: Η Τοξοπλάσμωση είναι μία λοίμωξη, προκαλείται από ένα μονοκύτταρο μικροσκοπικό παράσιτο, που ονομάζεται Toxoplasma gondii. Η πλειονότητα των ζώων αναπτύσουν μια ισόβια ανοσία που καθιστά το παράσιτο ανίκανο αναπαραγωγής και χωρίς την δυνατότητα εμφάνισης της ασθένειας.

Οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν ακούσει για την τοξοπλάσμωση, λόγω των κινδύνων στις έγκυες γυναίκες. Αν η λοίμωξη εμφανιστεί κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να προκαλέσει αποβολή ή ανωμαλίες στο έμβρυο.

Οι γάτες μολύνονται όταν καταναλώνουν, ωμό κρέας, θηράματα όπως ποντίκια, από κόπρανα άλλης γάτας, επίσης τα νεογέννητα γατάκια από την μητέρα τους (συγγενής μετάδοση).  Η γάτα που ζεί μέσα στο σπίτι και τρέφεται σωστά, είναι ιδιαίτερα δύσκολο να νοσήσει.

Ποια είναι τα συμπτώματα της τοξοπλάσμωσης στις γάτες;
Μπορεί να έχουν ήπια διάρροια και απώλεια της όρεξης? η ασθένεια μπορεί επίσης να επηρεάσει τους πνεύμονες, το συκώτι και το νευρικό σύστημα. Τα γατάκια που εκτίθενται στο παράσιτο, ενώ είναι ακόμα στη μήτρα είναι πιο ευάλωτα, και είναι πιο πιθανό από ότι οι ενήλικες γάτες να εμφανίσουν συμπτώματα.

Τι πρέπει να κάνω αν η γάτα μου έχει τοξοπλάσμωση;
Αν υποψιάζεστε ότι η γάτα σας μεταφέρει το παράσιτο που προκαλεί τοξοπλάσμωση, πρέπει άμεσα να εξεταστεί από κτηνίατρο. Η διάγνωση συνήθως γίνεται με εξέταση αίματος. Επίσης, να απομονωθεί από τα παιδιά, άλλα κατοικίδια ζώα και έγκυες γυναίκες. Καθαρισμός της αμμολεκάνης και του χώρου φορώντας γάντια μίας χρήσης.

Ποιες προφυλάξεις μπορεί να πάρει μια έγκυος γυναίκα;
Οι γάτες δεν είναι η μόνη πηγή μόλυνσης για τον άνθρωπο, στην πραγματικότητα η μεγαλύτερη πηγή της μόλυνσης είναι από κρέας που δεν είναι καλά ψημένο, από όχι καλά πλυμένα λαχανικά και από ακατάλληλο νερό ( π.χ. από ποτάμι, ρυάκι ).

- Τι πρέπει να γνωρίζετε: Όλες οι έρευνες δείχνουν ότι οι γάτες που ζούν μέσα σε σπίτι, ζούν σχεδόν 3 φορές περισσότερο από τις γάτες που ζούν στον δρόμο. Οι εσωτερικές γάτες είναι συνήθως στειρωμένες, εμβολιασμένες, χωρίς τους κινδύνους του έξω κόσμου. Τρέφονται τακτικά έχουν εύκολη πρόσβαση σε νερό που είναι φρέσκο και καθαρό.
Η μέση διάρκεια ζωής μιας εσωτερικής γάτας είναι 16 χρόνια.

Στις γάτες που ζούν έξω υπάρχουν πολλές απρόβλεπτες μεταβλητές, γενικά τα στατιστικά δεν είναι καλα. Η μέση διάρκεια ζωής της γάτας σε εξωτερικούς χώρους είναι 5 χρόνια.

- Τι πρέπει να γνωρίζετε: Η γρίπη είναι μια αναπνευστική λοίμωξη που επηρεάζει χιλιάδες γάτες κάθε χρόνο. Η ασθένεια είναι ιδιαίτερα μεταδοτική και ευδοκιμεί σε χώρους που βρίσκονται πολλές γάτες μαζί.
Μια γάτα που είχε γρίπη, θα είναι ένας φορέας του ιού για το υπόλοιπο της ζωής της.
Τα κυριώτερα συμπτώματα της γρίπης στην γάτα, είναι όπως και στον άνθρωπο, φτέρνισμα και ρινική καταρροή. Ακριβώς πριν από το φτέρνισμα η γάτα ανεβάζει πυρετό, αισθάνεται άρρωστη και δεν τρώει γιατί με την βουλωμένη μύτη δεν μπορεί να μυρίσει το φαγητό. Οι λεμφαδένες κάτω από το πηγούνι συνήθως διογκώνονται και αυτό μπορεί να είναι εμφανές.
Η θεραπεία εξαρτάται από το είδος της γρίπης γάτας. Δεν υπάρχουν φάρμακα για τη θεραπεία μολύνσεων από ιούς, και η υποστηρικτική φροντίδα είναι απαραίτητη. Αυτό περιλαμβάνει τη διατήρηση της μύτης καθαρή με την απαλλαγή της βλέννας. Ο ζεστός ατμός βοηθά να χαλαρώσει η καταρροή, έτσι εισπνοές ατμού μπορεί να είναι ευεργετικές.
Ακόμη και αν το είδος της γρίπης είναι ιογενές, τα αντιβιοτικά δίνουν προστασία σε δευτερογενείς βακτηριακές λοιμώξεις. Δεν υπάρχουν ειδικά αντι-ιικά φάρμακα που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την καταπολέμηση της γρίπης της γάτας. Οι κτηνίατροι συνήθως αντιμετωπίζουν την γρίπη της γάτας με συνδυασμό φαρμάκων.
Υπάρχουν εμβόλια για την γρίπη, με ετήσια επανάληψη, βέβαια τα εμβόλια δεν παρέχουν προστασία 100%  Αν μια εμβολιασμένη γάτα νοσήσει, η ασθένεια  είναι συνήθως πολύ πιο ήπια.

Η αποπαρασίτωση είναι ιδιαίτερα σημαντική για την υγεία της γάτας. Πρίν βάλουμε το νέο γατάκι στο σπίτι μας, πρέπει να το εξετάσει κτηνίατρος δίνοντας τις σωστές οδηγίες αποπαρασίτωσης. Είναι σύνηθες τα αδέσποτα γατάκια να έχουν ψύλλους, ψείρες, τσιμπούρια, σκουλίκια εντέρου, ακάρεα αυτιών.
Τι μπορούμε να κάνουμε;
1) Από Pet Shop αγοράζουμε αμπούλα απορασίτωσης για ψύλλους, ψείρες, τσιμπούρια, σύμφωνα με το σωματικό βάρος της γάτας ( συνήθως μέχρι 4 κιλά ), εφαρμογή στο κεφάλι της γάτας για να μην μπορεί να το γλύψει, μέσα σε 24 ώρες έχει απορροφηθεί στον οργανισμό της και η γάτα είναι απολύτως καθαρή. Προληπτικά πρέπει να επαναλαμβάνουμε την θεραπεία 3 έως 4 φορές τον χρόνο.
2) Σκουλήκια στο έντερο της γάτας, από Pet Shop αγοράζουμε την κρέμα ή χάπι, δίνουμε την ακριβή δοσολογία σύμφωνα με το σωματικό βάρος της γάτας, επανάληψη της θεραπείας σύμφωνα με τις οδηγίες του σκευάσματος που θα χρησιμοποιήσετε.
3) Κοιτάξτε στο εσωτερικό του αυτιού της γάτας, αν δείτε κάποια συνήθως μαύρα στίγματα είναι τα ακάρεα. Από Pet Shop αγοράζουμε την ειδική κρέμα, εφαρμογή και επανάληψη της θεραπείας σύμφωνα με τις οδηγίες του σκευάσματος.
Ακολουθήστε τα ανωτέρω, είναι τα πρώτα και αναγκαία βήματα για κάθε νέο γατάκι που θέλετε να φροντίσετε ή να υιοθετήσετε.

- Τι πρέπει να γνωρίζετε : Γνωστή ως Δερματοφυτίαση στις γάτες, είναι η πιο κοινή μυκητιασική λοίμωξη του δέρματος που εμφανίζεται σε γάτες. Προκαλείται από μια μικροσκοπική ομάδα παρασιτικών μυκητιακών οργανισμών που είναι γνωστοί ως δερματόφυτα που αναπτύσσονται στο δέρμα της γάτας.
Η δερματοφυτίαση εμφανίζεται συχνότερα στις μικρές γάτες (κάτω των 12 μηνών) και στις μεγαλύτερες (άνω των 10 ετών). Οι ενήλικες γάτες έχουν δημιουργήσει μια φυσική ανοσία στον μύκητα, τα γατάκια έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο μόλυνσης λόγω χαμηλού ανοσοποιητικού συστήματος.
Υπάρχουν περίπου 40 διαφορετικά είδη μυκήτων. Στη γάτα, η συντριπτική πλειονότητα των περιπτώσεων προκαλείται από μόλυνση με Microsporum canis (Μ canis). Αυτός ο οργανισμός μπορεί επίσης να προκαλέσει μόλυνση σε πολλά άλλα είδη, συμπεριλαμβανομένων των σκύλων και των ανθρώπων.
Οι μακρύτριχες γάτες έχουν περισσότερες πιθανότητες μόλυνσης από τις κοντότριχες γάτες επειδή ο μύκητας εισχωρεί βαθύτερα εντός της γούνας.
Έως 20% των γατών είναι ασυμπτωματικοί φορείς. Αυτό σημαίνει ότι θα μεταφέρουν το μύκητα, αλλά δεν παρουσιάζουν κανένα σημάδι της μόλυνσης.
Θεραπεία: δισκία ή υγρά χορηγούνται από το στόμα ή τοπική (που εφαρμόζονται στο δέρμα)
Η τοπική θεραπεία συνίσταται στα μικρά γατάκια, είναι βέβαια χρονοβόρα. Σε κάθε περίπτωση ο κτηνίατρος θα δώσει τις κατάλληλες οδηγίες αντιμετώπισης της δερματοφυτίασης.

 

- Τι πρέπει να γνωρίζετε : Τι είναι η διάρροια;
Διάρροια είναι η ταχεία κίνηση της τροφής στο έντερο με αποτέλεσμα χαλαρά κόπρανα ή αυξημένη ποσότητα κοπράνων.
Αν η γάτα σας έχει διάρροια, καλέστε τον κτηνίατρό. Ο κτηνίατρός σας θα διαπιστώσει πόσο σοβαρή είναι η διάρροια. Μικρά και αδέσποτα γατάκια συχνά νοσούν από εντερίτιδα με πρώτο σύμπτωμα μαλακά κόπρανα και διάρροια, με την κατάλληλη αγωγή και διατροφή από τον κτηνίατρο , σε λίγες μέρες είναι υγιέστατα. Διαφορετικά μπορεί και να πεθάνουν, μην αμελήσετε να πάτε στον κτηνίατρο.
Επίσης άμεση επίσκεψη στον κτηνίατρο άν η γάτα σας:
     Έχει διάρροια και αίμα στα κόπρανα ή τα κόπρανα είναι μαύρα ή σαν πίσσα
     Υποψιάζεστε η γάτα σας μπορεί να έχει φάει κάτι τοξικό ή δηλητηριώδες
     Η γάτα σας έχει πυρετό, η κατάθλιψη
     Τα ούλα της γάτας σας είναι ωχρά ή κίτρινα
     Η γάτα σας είναι ένα γατάκι ή δεν έχει λάβει όλα τα εμβόλια του
     Η γάτα σας φαίνεται ότι πονάει
     Η γάτα σας κάνει συχνά εμετό

 

- Τι πρέπει να γνωρίζετε : Τα ψάρια ιδίως όταν αυτά είναι πλούσια σε λιπαρά και Ω3 όπως --> το σκουμπρί, οι ρέγγες, οι σαρδέλες, ο σολομός, η πέστροφα και ο τόνος έχουν ευεργετική επίδραση στον οργανισμό της γάτας. Δεν πρέπει να τα δίνουμε ωμά και σε καμμιά περίπτωση δεν πρέπει να αποτελέσουν την μοναδική τροφή για την γάτα μας.

Η διατροφή της γάτας αποκλειστικά με ψάρια έχει σαν αποτέλεσμα να μην λαμβάνει ο οργανισμός της, όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται.

- Τι πρέπει να γνωρίζετε : Ένας από τους πιο κοινούς μύθους είναι ότι το γάλα είναι καλό για τις γάτες!!!  Στα γατάκια μέχρι 2 μηνών μπορούμε να δίνουμε το υποκατάστατο μητρικού γάλακτος που πωλείται στα Pet Shops, ακολουθώντας και τις οδηγίες απογαλακτισμού. Μετά τους 2 μήνες, η γάτα δεν χρειάζεται στην διατροφή της κανενός είδους γάλα, το οποίο σε πολλές περιπτώσεις δημιουργεί διάρροιες.

 

Dog & Cat

Τα πάντα - Σκύλος & Γάτα

Εκκλήσεις για βοήθεια

Αγγελίες

arrow

Κατασκευή ιστοσελίδας

pet rescue

Pet Rescue

Φιλοζωϊκή δράση
Δήμου Νέου Ηρακλείου Αττικής

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ - ΑΓΓΕΛΙΕΣ

Ενισχύστε την προσπάθεια του Δήμου αγοράστε λίγα τρόφιμα για τα αδέσποτα.
Πληροφορίες 210 2830374

fecabookicon1Facebook

ilioupoli

Αγαπάς τα ζώα?

Έχεις ελεύθερο χρόνο?

Θέλεις να προσφέρεις λίγες ώρες την εβδομάδα για τα αδεσποτάκια?

Η Ζωοφιλική Ένωση Ηλιούπολης χρειάζεται την βοήθειά σου.

Ζητάμε εθελοντές!

Για περισσότερες πληροφορίες http://www.zeil.gr/index.php/el/contribute/volunteering

Σήμερα 21

Σύνολο 842561