Untitled Document
Κτηνίατροι & Θέματα για τον Σκύλο και την Γάτα

Η όραση της γάτας

- Τι πρέπει να γνωρίζετε: Οι άνθρωποι με φυσιολογική όραση έχουν οπτική οξύτητα 20/20, ενώ οι περισσότερες γάτες έχουν μια μέση οπτική οξύτητα 100/20 σε 200/20.
Αυτό σημαίνει ότι το αντικείμενο που μπορεί ο άνθρωπος να δεί ξεκάθαρα σε 30 μέτρα, η γάτα μπορεί να το δει μόνο σε 6 μέτρα.

Είναι μύθος, ότι οι γάτες μπορούν να δούν στο απόλυτο σκοτάδι, αλλά μπορούν να δουν πολύ καλύτερα από τον άνθρωπο στο αμυδρό φως. Παρατηρήστε την λάμψη στα μάτια της γάτας στο σκοτάδι, αυτή η λάμψη είναι η αντανάκλαση του ειδώλου που έχει δεί και οφείλεται σε μια ανακλαστική μεμβράνη που ονομάζεται lucidum.  Αυτή η μεμβράνη βρίσκεται στο πίσω μέρος του αμφιβληστροειδούς, συλλέγει και αντανακλά το φως που εισέρχεται στο μάτι, με αποτέλεσμα την διέγερση του αμφιβληστροειδή.

Το οπτικό πεδίο της γάτας είναι 200 μοίρες ενώ του ανθρώπου 180 μοίρες. Επίσης η γάτα έχει καλύτερη διόφθαλμη όραση από οποιαδήποτε άλλο σαρκοφάγο, που την καθιστά καλό κυνηγό. ( Η διόφθαλμη όραση είναι η ικανότητα που έχουν τα μάτια μας να δουλεύουν σαν ομάδα. Καθένα από αυτά βλέπει μια ελαφρώς διαφορετική εικόνα και ο εγκέφαλος, μέσω μιας αφομοιωτικής διαδικασίας ενοποιεί αυτά τα δύο αντικείμενα και τα μετατρέπει σε μία τρισδιάστατη εικόνα. )

Ωστόσο, το γεγονός αυτό περιορίζει την περιφερειακή όραση. Όπως και ο άνθρωπος, θα πρέπει να γυρίσει το κεφάλι της για να δεί τι είναι δίπλα της. Τυφλό σημείο στην όραση της γάτας, είναι δεξιά κάτω από την μύτη, αντιλαμβάνεται το αντικείμενο με την όσφρηση.

Η γάτα βλέπει χρώματα;
Η γάτα βλέπει το μπλέ, το μώβ και τους χρωματικούς συνδυασμούς ανάμεσα σε αυτά τα χρώματα, τα υπόλοιπα χρώματα τα βλέπει σαν αποχρώσεις του γκρί, δεν είναι σε θέση να διακρίνει το κόκκινο, πορτοκαλί και καφέ.

Η γάτα νοσεί όπως ο άνθρωπος, μπορεί να πάθει επιπεφυκίτιδα, γλαύκωμα, καταρράκτη και εκφύλιση της ωχράς κηλίδας. Πολλές καταστάσεις μπορούν να αντιμετωπιστούν με  την  έγκαιρη διάγνωση, με τα πρώτα συμπτώματα πρέπει να εξεταστεί από τον κτηνίατρο.

Πώς μπορώ να καταλάβω προβλήματα όρασης στην γάτα;
Σ' ένα φωτεινό χώρο, παρατηρήστε το βλέμμα της. Θα πρέπει να είναι διαυγές και λαμπερό, και η περιοχή γύρω από το βολβό του ματιού πρέπει να είναι λευκή. Οι κόρες της θα πρέπει να είναι ίσες σε μέγεθος.
 
Πιο προσεχτικά
Ανοίγουμε τα κάτω το βλέφαρό της γάτας, ελαφρά με τον αντίχειρα, το χρώμα θα πρέπει να είναι ρόζ, όχι κόκκινο ή λευκό.

Επίσης η γλώσσα του σώματος θα σας ειδοποιήσει για πιθανά προβλήματα στα μάτια.
Αν πολύ συχνά μίσο-κλείνει τα μάτια, αν δείχνει σημάδια αποπροσανατολισμού, αν τρομάζει όταν την καλείτε από κοντινή απόσταση, αν δείτε να δακρύζει θα πρέπει να την πάτε στον κτηνίατρο για εξέταση.

Dog & Cat

Τα πάντα - Σκύλος & Γάτα

Εκκλήσεις για βοήθεια

Αγγελίες

arrow

Κατασκευή ιστοσελίδας

pet rescue

Pet Rescue

Φιλοζωϊκή δράση
Δήμου Νέου Ηρακλείου Αττικής

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ - ΑΓΓΕΛΙΕΣ

Ενισχύστε την προσπάθεια του Δήμου αγοράστε λίγα τρόφιμα για τα αδέσποτα.
Πληροφορίες 210 2830374

fecabookicon1Facebook

ilioupoli

Αγαπάς τα ζώα?

Έχεις ελεύθερο χρόνο?

Θέλεις να προσφέρεις λίγες ώρες την εβδομάδα για τα αδεσποτάκια?

Η Ζωοφιλική Ένωση Ηλιούπολης χρειάζεται την βοήθειά σου.

Ζητάμε εθελοντές!

Για περισσότερες πληροφορίες http://www.zeil.gr/index.php/el/contribute/volunteering

Σήμερα 17

Σύνολο 762149